EKLERKI BEZOWE z kremem kawowym

Usiąść na werandzie, napić się kawy i zjeść bezy
z kremem - zatrzymać chwilę...

Składniki
  • 6 żółtek
  • 20 dkg cukru pudru lub 15 dkg stewii
  • 6 łyżek mocnej kawy
  • 1 łyżeczka Nescafé
  • kostka sokołowskiego masła extra
  • szczypta wanilii
  • 0,5 litra sokołowskiej śmietany 30% (do ubicia)
  • świeże owoce lub konfitura z wiśni
Sposób przyrządzania

6 żółtek ucierać z 20 dkg cukru pudru lub 15 dkg słodzika stewii. Włożyć naczynie z masą do garnka z gotującą się wodą i ubijać trzepaczką, aż zgęstnieje. Dodać 6 łyżek bardzo mocnej kawy oraz łyżeczkę Nescafé i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Kostkę masła utrzeć na pianę z wanilią. Dodawać krem z żółtek, cały czas ucierając. Przekładać bezy kremem. Można przełożyć kremem kawowym również tort bezowy, ozdabiając go bitą śmietaną i świeżymi owocami, na przykład malinami lub konfiturą z wiśni.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sokołowie Podlaskim, 08-300 Sokołów Podlaski, ul. Lipowa 54, tel. 25 781 20 81